Jamie Oliver receptje ez, minden évben sütök belőle a sütőtök szezonban. Az az igazság, hogy a sütőtököt nem szeretem magában, illetve édesen sütve, de így nagyon finom magában is, kiváló köret mindenféle húshoz. A maradékot pedig le szoktam fagyasztani és készülhet belőle később rizottó, tészta, zsömle, leves vagy ami csak eszembe jut! :) Most szűzpecsenye mellé ettük.
Hozzávalók:
A sütőtökhöz:
1 darab 2 kg-os sütőtök (sonkatök)
3 tk koriandermag
3 tk szárított oregánó
néhány szál kakukkfűg, a levelei lecsipkedve
1 tk édesköménymag
2 tk szárított, karikázott chilipaprika
1,5 tk só
1,5 tk bors
2 gerezd fokhagyma
3 ek olívaolaj
A szűzpecsenyéhez:
2 darab, kb. 50 dkg szűzpecsenye
só
bors
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1,5 dl házi paradicsommártás
néhány szál kakukkfű, a levelei lecsipkedve
1 szál rozmaring
oregano
olívaolaj
vaj
A megmosott tököt félbevágtam, és a magokat kikapartam belőle, majd nagyobb darabokra vágtam. Egy mozsárban a fűszereket a fokhagymával együtt megtörtem, hozzáöntöttem az olívaolajat is. Ezzel jól bedörzsöltem a tökdarabokat. 200 fokon kb. 30 percig sütöttem, amíg puhák és kicsit pirultak lettek.
A húst szeletekre vágtam, kicsit megcsapkodtam a klopfolóval, sóztam, borsoztam, és a vaj-olaj keveréken 2-2 percig elősütöttem oldalanként. Kiszedtem a serpenyőből, a helyére dobtam az apróra vágott hagymát, megpároltam, majd a zúzott fokhagymát is. Felöntöttem a paradicsommártással, beleszórtam a fűszereket, visszatettem a húst, és összefőztem, amíg a mártás besűrűsödött, a hús pedig megpuhult.
Rizst főztem még mellé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése