Mi legyen egy szép nagy, házi disznóvágásból származó csontos karajjal? Használjuk fel minden egyes részét, kincset ér! :) Kicsontoztam a karajt úgy, hogy maradt rajta egy kis hús is, ebből készült az orjaleves, a húst pedig fokhagymával megtűzdelve megsütöttem. Találtam még a fagyasztóban egy kisebb karajcsontot, és szintén házi zöldborsót. Jobb nem is történhetett volna vele! Anyukám csinálta így az orjalevest, borsóval és daragaluskával - én ez utóbbit vajgaluskára cseréltem.
Hozzávalók:
1 csontos karaj (kb. 1 kg)
kisebb darab karaj csont
2 húsleveskocka
4 sárgarépa
3 fehérrépa
darabka zeller
darabka karalábé
1 cikk kelkáposzta
1 vöröshagyma
3+3 gerezd fokhagyma
15 dkg zöldborsó
10 szem egész bors
szerecsendió reszelve
3 szem szegfűszeg
pici őrölt kömény
1 babérlevél
só
1 tojás
liszt
1 kanál olaj
1 tojás
liszt
1 kanál olaj
3+2 dkg vaj
A csontot hideg vízben elkezdtem főzni, a habját leszedtem. Beletettem a megtisztított, feldarabolt zöldségeket, a szegfűszeggel megtűzdelt hagymát és a fűszereket.
Amikor a hús megpuhult, kiszedtem, lefejtettem a csontról és visszaraktam a levesbe a borsóval együtt.
A tojásból, 3 dkg vajból, sóval és annyi liszttel, amennyit felvett lágy tésztát kevertem, és ezt is beleszaggattam a levesbe. Összefőztem.
Közben a húst szálkákra vágott fokhagymával megtűzdeltem, besóztam, a forró olajban körbesütöttem, a maradék fokhagymát egészben mellédobtam és kevés vízzel puhára pároltam.
A 2 dkg vajjal megkentem és 200 fokos sütőben pirosra sütöttem.
A húst felszeletelve, az átszűrt levével és krumplipürével tálaltam.
Amikor a hús megpuhult, kiszedtem, lefejtettem a csontról és visszaraktam a levesbe a borsóval együtt.
A tojásból, 3 dkg vajból, sóval és annyi liszttel, amennyit felvett lágy tésztát kevertem, és ezt is beleszaggattam a levesbe. Összefőztem.
Közben a húst szálkákra vágott fokhagymával megtűzdeltem, besóztam, a forró olajban körbesütöttem, a maradék fokhagymát egészben mellédobtam és kevés vízzel puhára pároltam.
A 2 dkg vajjal megkentem és 200 fokos sütőben pirosra sütöttem.
A húst felszeletelve, az átszűrt levével és krumplipürével tálaltam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése